Altria en Iron Mountain verkocht

Altria en Iron Mountain verkocht

De afgelopen maand heb ik mijn portefeuille doorgelicht en op basis daarvan heb ik besloten om wat zaken aan te passen. Bij Iron Mountain kreeg ik twijfels over de veiligheid van het dividend. Van Altria had ik al langer tabak, maar ik wilde proberen om er zonder verlies uit te stappen. Dat is gelukkig gelukt. Het zijn beiden kleine posities met een hoog dividendrendement.

Iron Mountain door de papierversnipperaar

Op 26 oktober 2018 kocht ik 8 aandelen IRM voor $30,75 per stuk. Destijds was het een populair aandeel onder dividendbeleggers. Het bedrijf heeft een unieke positie in opslag en informatie management. Iron Mountain is actief in 50 landen en heeft een gevarieerd klantenportfolio met zeer hoge retentiegraden. Die zorgen voor een stabiele kasstroom. Daarnaast heeft Iron Mountain een berg schuld. Een van de criteria bij mijn aandelenselectie is de veiligheid van het dividend op basis van de safety scores van Simply Safe Dividends. Die moet boven het marktgemiddelde van 50 liggen. Sinds een analisten downgrade is die echter naar beneden bijgesteld op 47. Dit artikel zette mij aan het denken. En dit artikel nog meer. De opslag van fysieke documenten neemt sterk af, terwijl er kapitaal nodig is voor investeringen in digitalisering, datacenters en overnames. Maar hoe financier je dat met een hoge dividenduitkering van 8%, lage credit rating en lage waardering?

Behalve het dividend in stand houden wil IRM ook haar balans versterken en de pay-out ratio verlagen. Dat is begrijpelijk. Er blijft dan echter weinig over voor groei. Extra aandelenuitgifte is door de lage waardering duur en door de junk bond credit rating is lenen ook niet gratis. Bovendien neemt dan de leverage weer toe. Samengevat zijn de hoge kosten van kapitaal een probleem. Ik verwacht niet dat het dividend op korte termijn wordt gekort, maar Iron Mountain balanceert op een dun koord. In het veranderende business model kunnen kleine tegenvallers potentieel een forse impact hebben. Daarom heb ik besloten om deze positie te sluiten. De eindafrekening is als volgt:

 • Aankoop 6 aandelen IRM @ $30,75: EUR 215,80
 • Verkoop 6 aandelen IRM @ $31,75: EUR 228,79
 • Koerswinst: EUR +7,01
 • Valuta effect: EUR +6,13
 • Dividendinkomsten: EUR +11,02 (na belasting)
 • Transactiekosten: EUR -1,08
 • Rendement: EUR 23,08 (+10,7%)

Er resteert een plus van 10,7%. Geannualiseerd en na belastingteruggave bedraagt het rendement zelfs 13,9%. Dat is 40x zoveel als op mijn spaarrekening.

De Altria pijp geef ik aan Maarten

Op 26 november 2018 kocht ik 6 aandelen MO voor $53,30 per stuk. Het ging om een kleine positie en ik volgde zonder noemenswaardig eigen onderzoek de vele andere dividendbeleggers. Het viel mij op dat de kasstroom van deze Marlboro boer lekker door kachelt. De jaarlijkse prijsstijgingen lijken de afname van sigarettenverkoop goed te kunnen compenseren. In december 2018 investeerde Altria $12,8B in Juul Labs, fabrikant van elektronische sigaretten. Uit mijn analyse van de portefeuilles van collega dividendbeleggers bleek ook dat meer dan 50% Altria in bezit heeft. Dat is ook niet zo vreemd. Altria is een dividend aristocraat en heeft zelfs zonder herbeleggingen de afgelopen 40 jaar een groter rendement dan de Nasdaq behaald. Veel beleggers hebben een fortuin verdiend aan dit aandeel.

Het dividendrendement van ruim 7% is bijzonder royaal. Een paar dagen geleden kondigde Altria aan het dividend zelfs te verhogen met 5%. En vandaag kwam het nieuws dat Philip Morris en Altria overwegen om te fuseren. Daarop schoot het aandeel Altria omhoog en Philip Morris omlaag. Toen ik een plusje bij het totaalrendement zag staan heb ik snel een verkooporder geplaatst. De eindafrekening ziet er als volgt uit:

 • Aankoop 8 aandelen MO @ $53,30: EUR 282,46
 • Verkoop 8 aandelen MO @ $51,50: EUR 278,05
 • Koerswinst: EUR -9,54
 • Valuta effect: EUR +5,13
 • Dividendinkomsten: EUR +10,17 (na belasting)
 • Transactiekosten: EUR -1,04
 • Rendement: EUR 4,72 (+1,7%)

Achteraf bleek dat een goed verkoopmoment want de eerdere koerswinst van 10% ging in rook op. De dag werd afgesloten op $45 met een verlies van 4%. PM sloot zelfs af met een verlies van 8%.

Slotsom: tot ziens hoog dividend aandelen

Tot ziens want vandaag heb ik ook een aandeel gekocht! Het is een hoog dividend aandeel uit mijn watchlist. Ik zal daar snel een artikel over plaatsen. De belangrijkste les die ik uit beide aandelen trek is om meer tijd te investeren in de beoogde aankopen. Sinds ik dit blog ben begonnen is dat al aanzienlijk verbeterd. Mijn portefeuille biedt nog meer ruimte voor verbetering. Zeker in kwalitatief opzicht. Wordt vervolgd!

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

5 gedachten over “Altria en Iron Mountain verkocht

 1. Ik kan je redenatie volgen.

  Zelf heb ik juist MO bijgekocht gisteren omdat ik juist denk dat er de komende jaren nog genoeg geld verdiend wordt door Altria. In crisistijd gaan mensen niet minder roken.

  Iron Mountain houd ik ook gewoon aan om het simpele feit dat met het hoge dividend ik inkomsten genereer om weer andere aandelen bij te kunnen kopen. Lees groeiaandelen.

  En zolang Dividend Sensei op Seeking Alpha deze aandelen in portefeuille houdt en MO zelfs bijkoopt, blijf ik ook zitten.

  Leuk om te kijken hoe dit zich de komende 5 jaar gaat ontwikkelen..

  Maar T, MO en IRM zijn voor mij nu de cash cows die het sneeuwbaleffect versterken.

  Ik kijk uit naar je volgende aankoop. Met jouw uitgebreide analyse volg ik je blind om dit aandeel ook te kopen.

  gr

  ps wat is er gebeurd met dekleinebelegger.nl

 2. Blind anderen volgen is niet bepaald het meest slimme/handigste om te doen. Doe altijd je eigen analyse en bepaal of het risico bij je past. Dus prima dat je zelf kritisch bent geweest.

  Zelf hou ik beiden aan. Het dividend is veilig genoeg voor komende jaren. Ik neem de koersfluctuaties voorlopig even voor lief.

 3. IRM is naast T eigenlijk de enige twee hoog rendement aandelen, een beetje risico en koerswisselingen neem ik daar voor lief.

  Gelijk heb je als je wat zekerheid op zoekt. Persoonlijk wacht ik rustig af en laat de dividenden stromen.

 4. Dag,

  Ik kom terug op mijn bovenstaand bericht.

  De familie heeft besloten dat wij niet beleggen in sigaretten en ik heb derhalve Altria verkocht. Als sportfamilie kan ik dut niet maken :-).

  gaf wel gelijk de mogelijkheid om een beginnerspositie in te nemen in CSCO en AVGO.

  gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *