Technologie

Technologie

Technologische vernieuwing is de belangrijkste motor voor groei bij bedrijven uit alle andere sectoren. Naast hogere productiviteit en lagere kosten kunnen tech bedrijven ook zorgen voor disruptie. Hele markten worden opnieuw gedefinieerd.

Tot de sector technologie horen bedrijven die zijn betrokken bij het ontwerp, ontwikkeling en ondersteuning van computersystemen en software. Daarnaast ook de productie van computeronderdelen, chips, data opslag, netwerkproducten en consultancydiensten. Voorbeelden zijn Apple, Google en SAP.

Dassault Systems
Deze Franse softwareuitgever is gespecialiseerd in 3D kent haar oorsprong in vliegtuigontwerp. Het bedrijf helpt met industriële ontwerpen om producten op alle fronten te verbeteren. Dassault is het op een na grootste softwarebedrijf van Europa en kent een sterk concurrentievoordeel. (opname: april 2020)
Soitec
Soitec is een Franse fabrikant van hoogwaardige halfgeleider materialen. De Silicon-on-Insulator wafer technologie wordt gebruikt voor microchips en hebben als groot voordeel een lager energieverbruik. In vrijwel elke smartphone zit een silicium deeltje van Soitec. De omzet zal de komende vijf jaar naar verwachting verdrievoudigen. Een parel binnen de Europese technologie sector.
Nvidia
Dit bedrijf is marktleider in grafische chips. Die zijn in staat om bepaalde informatie sneller te verwerken en worden bijvoorbeeld ingezet voor beeldvorming (games), beeldherkenning (zelfrijdende auto\'s) en data analyse. Amazon is een belangrijke klant. Nvidia heeft naast een pittige waardering ook zeer goede vooruitzichten.
Infosys
Westerse bedrijven besteden IT werkzaamheden uit aan deze reus met ruim 200.000 werknemers. In veel grote Indiase steden heeft Infosys campussen om nieuw talent te werven en op te leiden. Het bedrijf staat bekend om haar kwaliteit en goed werkgeverschap. Infosys betaalt momenteel circa 2% dividend en is ook te koop op de NYSE.
SolarEdge
SolarEdge Technologies is een Israëlisch bedrijf en wereldmarktleider op het gebied van omvormers. Dat zijn apparaten die de energie van zonnepanelen omzetten in netstroom. Het zeer innovatieve bedrijf maakt zonnepanelen steeds efficiënter waardoor het beter kan concurreren met fossiele brandstoffen. Door de snelgroeiende vraag groeit SolarEdge als kool. (opname: mei 2020)
MongoDB
MongoDB biedt een modern, schaalbaar database platform geschikt voor allerlei soorten data. Het wordt veel gebruikt voor de opslag van ongestructureerde data zoals documenten. MongoDB draait op alle bekende cloudplatformen en biedt ondersteunende diensten in een abonnementenmodel. Het bedrijf profiteert volop van de steeds verder toenemende digitaliseringstrend en behoefte aan big data analyse. (opname: juli 2019)
Salesforce
Dit Amerikaanse softwarebedrijf is wereldmarktleider in CRM oplossingen. Deze gefragmenteerde markt groeit ieder jaar met dubbele cijfers dankzij de digitaliseringstrend. Dankzij overnames zoals Slack en Tableau neemt de toegevoegde waarde van Salesforce\'s clouddienstverlening toe. Er is verder nog volop ruimte voor margeverbetering.
Ansys
Dit Amerikaanse technologiebedrijf is marktleider in simulatie software. Hiermee kunnen fabrikanten zeer complexe producten sneller, hoogwaardiger en met minder risico ontwerpen. De software is vrijwel onmisbaar en de klanttevredenheid hoog. De markt groei snel en Ansys heeft een bewezen trackrecord. (opgenomen: januari 2022)