Industrie

Industrie

Tot de sector industrie behoren bedrijven die auto’s, machines, gereedschappen en industriële producten produceren. Daarnaast horen ook transport, logistieke diensten, ruimtevaart en defensie tot de sector industrie. Voorbeelden zijn Honeywell, Airbus, en United Parcel Services. De sector industrie kent een gemiddelde correlatie met marktcyclussen.

TOMRA
Dit Noorse bedrijf is marktleider in emballage automaten en maakt ook sorteermachines voor levensmiddelen en afvalpersen. Retourinname en recycling is cruciaal in de circulaire economie en het aandeel populair onder ESG beleggers. Tomra betaald een groeiend dividend en eigen aandeleninkoop. (opname: oktober 2018)
Graco
Deze Amerikaanse industriële producent van gereedschap om vloeistoffen en poeders te verplaatsen, meten, vullen en sproeien is van hoge kwaliteit met sterke concurrentievoordelen. Graco heeft een lage schuld en verhoogd het dividend al 19 jaar waarvan de laatste tien jaar met gemiddeld 11%. (opname: januari 2022)
MTU Aero Engines
Deze Duitse fabrikant van motoren voor commerciële en militaire vliegtuigen levert aan bedrijven als Boeing en Airbus. MTU heeft een sterke divisie in onderhoud en reparatie wat zorgt voor wederkerende inkomsten. De toetredingsdrempels zijn hoog door de vereiste technologische expertise en langdurige contracten tot wel 60 jaar. (opname: januari 2022)
Trigano
Dit Franse familiebedrijf maakt vouwwagens, caravans en campers. Zelf gaan we met veel tevredenheid op vakantie met een Adria caravan. Trigano is schuldenvrij en investeert in het uitbreiden van de productiecapaciteit. Door de coronapandemie is de vraag versneld toegenomen. Op lange termijn blijven de vooruitzichten gunstig. Het dividend neemt met grote sprongen toe (opgenomen: september 2020)
Daifuku
Daifuku is een Japans robotiseringsbedrijf. De material handling systemen worden gebruikt in volautomatische distributiecentra, fabrieken, bibliotheken en apotheken. Daifuku profiteert sterk van de digitalisering van de economie en de opkomst van e-commerce. Het bedrijf ziet de teruggave van kapitaal aan aandeelhouders als haar belangrijkste taak. Met een beoogd payout ratio van 30% is er veel ruimte voor groei. (opname: november 2020)
Nordson
Deze Amerikaanse wereldmarktleider in lijmdoseersystemen en dispensers heeft een sterke financiële positie en heeft net als sectorgenoot Graco gunstige vooruitzichten. Het dividend wordt al 58 jaar op rij verhoogd, waarvan de laatste 10 jaar met gemiddeld 15%. (opname: oktober 2021)
Nidec Corporation
Deze Japanse fabrikant van elektromotoren heeft u ook in huis. Ze zitten in ventilatoren in pc's, autoramen, robotstofzuigers en heeft grote ambities in elektrische voertuigen. Nidec is in financieel opzicht sterk. Het dividend gaat sinds 2012 in flinke stappen omhoog. (opname: februari 2022)
Asea Brown Boveri
Deze Zwitsers-Zweedse multinational is actief in elektrotechniek en automatisering. Het bedrijf zit solide in elkaar en profiteert van de energietransitie en groei in robotisering. ABB betaald al meer dan 15 jaar een dividend dat nooit is verlaagd. (opname: november 2021)
Meer info?
Siemens
Dit Duitse industrieconglomeraat bestaat al 174 jaar en is actief in infrastructuur, treinproductie, fabrieksautomatisering, medische technologie en digitalisering van producten en diensten. Siemens is degelijk, snoeit waar het moet en heeft goede vooruitzichten. Dividendgroei kan en mag hoger. (opname: juni 2021)
Daikin
Daikin Industries is een groot Japans bedrijf gespecialiseerd in airconditioning en koelsystemen. Door de toenemende bevolking, welvaart en opwarming van de aarde is er steeds meer vraag naar hun producten. Het dividend is de afgelopen 10 jaar meer dan 300% gestegen. (opname: april 2020)
A.O. Smith
A.O. Smith (VS) bestaat al 147 jaar en maakt geisers en boilers voor de zakelijke en particuliere markt die bekend staan om de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Meer dan 60% van de verkopen komt uit Noord-Amerika en 34% uit het snelgroeiende China. De markt is volwassen en kent veel merktrouw. Dankzij de omvang investeert het relatief veel in R&D. A.O. Smith heeft een sterke balans en met 28 jaar dividendgroei een ijzersterk trackrecord.
Trane Technologies
Deze Amerikaanse producent van airconditioning, verwarmingssystemen, warmtepompen, ventilatiesystemen en boilers profiteert van klimaatverandering, verstedelijking en aandacht voor luchtkwaliteit. Het dividend is veilig en groeit ieder jaar stevig. (opname: juni 2020)
Johnson Controls International
Dit Amerikaanse bedrijf produceert slimme, smart connected, apparatuur voor klimaatbeheersing, (brand)beveiliging en verlichting van gebouwen. Johnson Controls profiteert van de transitie naar energiezuinige gebouwen. Het dividend werd in 2021 eindelijk verhoogd en ik verwacht vanaf nu een stabiele groei. (opname: april 2021)
Waste Management
De grootste afvalverwerker van de VS is actief in een verzadigde, maar essentiële markt met weinig concurrentie. Waste Management is recessiebestendig, heeft prijszettingsmacht en groeit door een toename in bevolking, consumptie, aandacht voor recycling en overnames. Het dividend wordt ieder jaar verhoogd. (opname: februari 2022)
Vinci
Dit Franse bouwconglomeraat haalt haar inkomsten uit concessies van infrastructuur zoals luchthavens, tunnels en tolwegen. Vinci is daarmee afhankelijk van vlieg- en autoverkeer en hard geraakt in de pandemie. Het goed gevulde orderboek, verbeterde werkkapitaal, en verhoogde dividend geven vertrouwen in de toekomst. (opname februari 2021)
Kingspan
Deze Ierse producent van bouwmaterialen is wereldmarktleider in isolatiemateriaal. Kingspan heeft een technologische voorsprong en groeit al decennia erg hard. Efficiënt omgaan met energie blijft langdurig een hoofdthema in de verduurzamingstrend. De sterke dividendgroei werd helaas onderbroken in de pandemie. (opname: december 2021)
Ball Corporation
Deze Amerikaanse fabrikant van aluminium blikjes en spuitbussen heeft een historie van meer dan 140 jaar. Ball profiteert volop van de duurzaamheidstrend waarin alternatieven worden gezocht voor plastic. Ondanks hogere kosten lijkt de transitie van PET-flessen naar aluminium nog maar net gestart. Helaas geen overtuigende dividendgroei. (opgenomen: november 2018)
Veolia Environnement
Dit Franse conglomeraat is internationaal actief in drinkwater, afvalverwerking, energie en blinkt uit in recycling. Veolia helpt bedrijven in het verminderen van watergebruik, winnen van energie en grondstoffen uit afval en scoort daarmee goed op duurzaamheid. Net als veel Franse bedrijven is de dividendgroei helaas gemankeerd. Op lange termijn zijn de vooruitzichten erg gunstig. (opname: oktober 2019)
Meer info?