Beleggen voor onze kinderen

Beleggen voor onze kinderen

Al enige tijd wilde ik beginnen met beleggen voor onze kinderen. Omdat spaargeld voor hun toekomst wordt ingezet ben ik er voorzichtig mee. Nu de beurzen flink zijn gedaald leek het mij een goed moment om te starten. Al dan niet bewust heb ik op een goede dip gewacht. Best vreemd eigenlijk. Ik wilde graag gebruik maken van een actie van ABN AMRO. Je krijgt EUR 100 retour als je minimaal EUR 2020 belegd en dat minstens drie maanden laat staan. Dat geeft alvast een veiligheidsmarge van bijna 5%.

Het opbouwen van een gespreide portefeuille in individuele dividendaandelen is inmiddels een hobby geworden. Voor mijn kinderen wil ik het echter simpel houden. Daarom beleg ik in VWRL, een wereldwijde indextracker. Als je meer wilt weten over deze ETF dan kan ik deze blog van Mr. ThinkingBig aanraden. Bij DeGiro kun je VWRL een keer per maand gratis aanschaffen. Bovendien is het aanhouden van de rekening gratis. Bij ABN AMRO kosten beiden geld. De zogenaamde servicekosten bedragen 0,2% van de waarde van de portefeuille. Het aankopen van ETF’s kost per order EUR 5 + 0,05% over de waarde van de order. Beleggen bij DeGiro is dus voordeliger.

We hebben drie spaarrekeningen per kind. Negen in totaal dus. Een zilvervloot waar we de maximale EUR 50 per maand sparen. Een spaarrekening waar grootouders soms inleggen en een spaarrekening waar wij (meevallers) op inleggen. Eerder schreef ik daarover in deze post. Voor het beleggen spreken we alleen de spaarrekening aan waarop we zelf hebben ingelegd.

Beleggingsrekening openen

Ik heb gekozen voor een Zelf Beleggen Basis rekening. Hiermee kun je zelfstandig in een beperkt assortiment beleggen met toegang tot een paar tools en opinies. Andere opties waren Begeleid Beleggen (keuze uit 6 profielfondsen) en Zelf Beleggen Plus (meer keuze, informatie en tools, duurder voor kleine beleggers). Bij het openen werd ik aangenaam verrast bij de keuze van dividenduitkeringen. Je kunt kiezen om het dividend in geld of in stukken uitgekeerd te krijgen. Dat laatste staat bekend als DRIP (Dividend Reinvestment Plan). In plaats van geld krijg je meer stukken of fracties van stukken van de betreffende positie. Het dividend wordt dus automatisch herbelegd!

Op de beleggingsrekening maakte ik EUR 2.150 over. Dat is EUR 700 per kind, wat extra voor de kosten en natuurlijk boven EUR 2.020 om de EUR 100 bonus op te strijken. Van EUR 2.100 kun je precies 35 stukken VWRL kopen als de prijs EUR 60 bedraagt. Daarom voerde ik een doorlopende limietorder in op die prijs. Gisterenmiddag werd die order uitgevoerd!

De kosten voor deze order bedroegen EUR 6,07 op jaarbasis. Aangezien we EUR 100 retour krijgen heb ik de positie effectief voor EUR 57,32 per stuk gekocht. Hoe nu verder? Ik ga sowieso het (prijswinnende) platform van ABN AMRO ervaren. Altijd leuk en wie weet bevalt het goed. De opinies zijn van Morningstar en vind ik interessante lectuur. Het ligt echter voor de hand om deze rekening over een paar maanden om te zetten naar een rekening van DeGiro. De drempel om af en toe iets bij te kopen is vanwege de kosten nou eenmaal lager dan bij ABN AMRO.

Beleg jij ook voor je kinderen?

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

4 gedachten over “Beleggen voor onze kinderen

    1. Vanwege de bonus actie. We krijgen EUR 100 retour. Daar gaan EUR 6,07 aan kosten vanaf die we bij DeGiro niet zouden hebben. Een voordeel dus van EUR 93,93. Dat laat ik niet lopen :). Ik ga ervan uit dat we binnen een jaar de boel verhuizen naar DeGiro.

  1. Ook al langer aan het kijken voor de kinderen. Staan deze op naam van de kids, f kun je ze later omzetten? Bij andere aanbieders kan dat niet, en zou je later moeten verkopen uit deze portefeuille zodat ze op eigen portefeuille kunnen terugkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *