Reageer op: Nieuwe belasting Box 3

Reageer op: Nieuwe belasting Box 3

Home Forums Forum Nieuwe belasting Box 3 Reageer op: Nieuwe belasting Box 3

#13211
de kleine kapitalist
Sleutelbeheerder

Hartelijk dank Peter. Een gelukkig nieuwjaar toegewenst!

Je bent helaas op een ongunstig moment gestart, maar laat dat je verdere beleggingscarrière niet verpesten. Beginnersfouten horen er helaas bij. Uit verschillende indicatoren blijkt dat veel particulieren zich terugtrekken en dat is jammer. Het is erg goed om regels te hanteren zoals jij ook doet.

De hervorming van box 3 is een zeer goede forum vraag. Ik heb mij er eerlijk gezegd nog niet heel erg in verdiept. Maar het schopt mijn route naar meer financiële vrijheid natuurlijk wel in de war. Niet bepaald leuk.

Aan de andere kant begrijp ik het idee om vermogen te belasten. De rijken worden rijker en dat werkt ontwrichtend. Tweede huizen voor de verhuur heeft ook nadelige maatschappelijke gevolgen. Mensen kunnen amper wonen en de energierekening is onbetaalbaar. Je zou wat mij betreft wel willen dat arbeid minder wordt belast. Wellicht wordt het dan toch nog een paar jaar extra doorwerken.

Er zullen vast constructies worden bedacht om de belasting te ontwijken. Als er 1 meetmoment is zal er tijdelijk (of deels permanent) vermogen worden verschoven van beleggingen naar spaarrekeningen. Met opties zijn er constructies te bedenken. Of het benutten van de vrijstelling bij minder gefortuneerde familieleden. Voor mensen die al FIRE zijn wordt emigratie vermoedelijk (nog) aantrekkelijker. Wellicht heeft een lezer een briljant idee?

Nogmaals een goed onderwerp waar ik me dit jaar verder in zal verdiepen.

Groet, DKK