Reageer op: Orkla

Reageer op: Orkla

Home Forums Forum Orkla Reageer op: Orkla

#11164
de kleine kapitalist
Sleutelbeheerder

Hallo Wim,

Dank voor je vraag. Ik zie twee redenen. Ten eerste bleek uit de kwartaalcijfers een lager dan verwachte omzet (14,8 mNOK ipv 14,9). Veel concurrenten konden nog wel een plusje laten zien door nog hogere prijsverhogingen dan Orkla (+9% vs Europees gem. +10,2%). Er is vrees dat de komende kwartalen de volumes omlaag gaan omdat consumenten overschakelen naar huismerken. Tot op heden blijft dat effect nog beperkt, mensen blijven A-merken trouw.

Ten tweede kondigde het bedrijf aan zich te transformeren tot een investeringsmaatschappij met 12 meer zelfstandig opererende dochters. In mijn portefeuille heb ik met Roper Technologies en Illinois Tool Works andere bedrijven die succesvol zijn met deze aanpak. Mr. Buffet doet het ook zo. Orkla blijft daarbij gerichte overnames doen. Momenteel veel in pizza. Dat is een fraaie business (zie prestaties van de bekende ketens) en geeft een extra distributiekanaal rechtstreeks bij de klant thuis.

Orkla heeft een mooie spreiding in portfolio en geografie. Dat het veel in opkomende landen zoals India zit is nu een nadeel, maar op langere termijn mijns inziens een voordeel (gunstige demografie). Op korte termijn verwacht ik eerlijk gezegd niet veel, op lange termijn een mooi aandeel.

Groet, DKK