Basismaterialen

Basismaterialen

Tot de sector basismaterialen horen bedrijven die grondstoffen ontdekken en ontginnen, chemicaliën vervaardigen en bouwmaterialen maken. Voorbeelden zijn BHP Billiton, BASF en AkzoNobel. De sector is cyclisch van aard en beweegt doorgaans sterk mee op de golfbewegingen in de economie.

Linde
Linde is wereldwijd actief in de productie, distributie en verkoop van industriële gassen. Vanwege de brede toepassingsmogelijkheden, langlopende contracten en hoge overstapdrempels heeft het aandeel sterke defensieve kwaliteiten. Linde scoort goed op duurzaamheid, heeft een sterke, voorspelbare vrije kasstroom, relatief weinig schuld en bovenal een indrukwekkende dividendgroei die al bijna 30 jaar duurt.
Meer info?
Novozymes A/S
Deze Deense biotech maakt enzymen voor landbouw, voedselverwerking en schoonmaakmiddelen. Hierdoor wordt de opbrengst hoger en houdbaarheid beter. De kasstroom, balans, en vooruitzichten zijn goed. Het dividend werd alleen in 2021 niet verhoogd. (opname: maart 2022)
H.B. Fuller
Deze Amerikaanse lijmproducent verhoogt al 52 jaar het dividend. Doordat olie en gas de belangrijkste grondstof vormen heeft H.B. Fuller veel last van hogere kosten. Prijzen worden echter keihard doorberekend en vanwege de hoge kwaliteit zijn de lijmen erg sticky. Op de lange termijn een fraai aandeel.